Ελπιδοφόρα μελέτη για τον καρκίνο στους πνεύμονες

Αισιόδοξη ότι μπορεί να έχει αναπτύξει μια μέθοδο ικανή να θεραπεύσει τον καρκίνο που προσβάλλει τους πνεύμονες είναι μια ομάδα επιστημόνων που όπως ισχυρίζεται θεράπευσε σχεδόν τελείως ποντίκια που είχαν έως 200 όγκους στους πνεύμονές τους.




Πρόκειται για μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία, η οποία στοχεύει στην ζωτική πρωτεϊνη Myc που εμπλέκεται στη ρύθμιση περίπου του 15% των ανθρωπίνων γονιδίων και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων και σε εμφάνιση καρκίνου.
Οι ερευνητές εισήγαγαν σε ποντίκια ένα μεταλλαγμένο γονίδιο γνωστό ως Omomyc και, στη συνέχεια, το ενεργοποίησαν με τη βοήθεια ενός αντιβιοτικού που ανέμιξαν με το νερό που έπιναν τα πειραματόζωα. Το γονίδιο τελικά μπλόκαρε την υπερπαραγωγή της πρωτεϊνης Myc.
Μετά την πρώτη θεραπεία όλοι οι όγκοι των ζώων εξαφανίστηκαν, αλλά το 63% επανεμφανίστηκαν. Μετά το δεύτερο γύρο θεραπείας όμως μόνο το 11% των αρχικών όγκων επανήλθαν. Τελικά, μετά από οκτώ θεραπευτικούς κύκλους διάρκειας ενός μηνός ο καθένας, μόνο δύο όγκοι από τους συνολικά 200 παρέμειναν.
Η επικεφαλής της μελέτης, που έγινε στο Ινστιτούτο Ογκολογίας “Vall d'Hebron” της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στο"Genes and Development", Λάουρα Σούσεκ εκτίμησε ότι η νέα μέθοδος “θα αλλάξει την πορεία της θεραπείας του καρκίνου, παρόλο που ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας”.
Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως η συγκεκριμένη πρωτεϊνη εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου (τραχήλου μήτρας, μαστού, εντέρου, στομάχου, πνευμόνων), συνεπώς η απενεργοποίησή της θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη.

Πηγή:enet.gr
Επιμέλεια:Θάλεια Χαλεπλίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top